SFW – МОДА ИЛИ WTF?

Модното събитие Sofia Fashion Week се проведе за първи път точно преди година, като опит за възраждане на българската мода и шанс за всички млади дизайнери.  Тогава начинанието бе обещаващо, с безупречна организация и пред подбрани гости.

Второто издание SFW SS16 беше помпозно, с повече ВИП маси отколкото свободни седящи места и комерсиализирано с продажбата на билети за събитието. Разбираема е необходимостта от финансиране на проект от такъв мащаб, но това не може да оправдае блъсканицата и липсата на въздух, поради огромния брой гости, несъобразен с капацитета на залата.

Третото издание, проведено през изминалата седмица претърпя пълно фиаско. Много ВИП, малко мода. За огромно съжаление и повечето участници в модното събитие на годината показаха безвкусица и посредственост.

Първата вечер бе открита след  двучасово закъснение, последвано от отегчителна прожекция на нещо средно между късометражен филм и рекламен клип на спонсор на събитието.  Не липсваха и технически гафове, а водещите се оляха с лапсуси и грешки. Подиумът беше превърнат в  ходещ цирк от неподготвени модели и животни в клетка (aka Ни Ло и малко коте). Сред представените колекциите на чужди брандове, липсваха любимите ми Valentino и Ermanno Scervino, които основно допринасяха за усещането за лукс на предишните две издания на SFW.

Но до тук с критиките. Малките модели  бяха повече от артистични представяйки мултибрандовия бутик за детска мода Bapa kids, като създадоха страхотна атмосфера и изправиха публиката на крака. Бутик Allure показа изключителна селекция на водещи световни дизайнери. Допаднаха ми и кожените якета и обувки Cesare Paciotti, както и някои от моделите на Escada и Karen Millen.

Кулминацията на Sofia Fashion Week AW16 бе в четвъртата вечер, когато беше представянето на младите таланти. Изключително съм впечатлена от колекциите на студентите по мода от Националната художествена академия, Нов български университет, Варненския свободен университет и Югозападния университет, лично селектирани от проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода. Уникални концептуални и авангардни модели показаха Андреа Стефанова, Мариела Гемишева и Николай Божилов.  Млади, дръзки, талантливи- това са истински креативните дизайнери, устремени към световните върхове.

img_0097

Photos:  Ivan Yordanov Photography; HiLife

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s